Renovatie Rijksmonument Groot Velder liempde

Project Naam: Verbouwing Rijks Monument Groot Velder
Cliënt: VVV Hoofdkantoor
Project Start: mei 2020
Project Oplevering: juli 2020
Project URL: Zakelijke opdrachtgever
Project Budget: vertrouwelijke informatie

De schitterende kantoorvilla Huize Groot Velder is gelegen op het landgoed Velder te Liempde. Het landgoed Velder bestaat uit circa 180 hectare bosrijk gebied en maakt tevens deel uit van natuurgebied Het Groene Woud. Op het landgoed zijn verschillende objecten gesitueerd, waar wonen en werken harmonieus samen gaan. De huidige huurder gaat groot Velder gebruiken als kantoorpand met woonhuis voorzieningen. Zo worden er bijvoorbeeld een extra toilet en badkamer toegevoegd aan de huidige indeling om zo te voorzien in deze behoeften. Het schitterende groot Velder was onderhevig aan waterschade en had behoefte aan het nodige opknapwerk om zo het gebouw weer in volle en originele glorie te herstellen. Wij benoemen hier de belangrijkste werkzaamheden om u zo inzicht te geven in onze vakgebieden : Er zijn nieuwe plaatvloeren aangebracht op de verdiepingsvloer, deze zijn aangebracht om de vloer weer geschikt te maken voor nieuwe vloerbedekkingen. Tevens werkt de nieuwe plaatvloer isolerend en geluiddempend, We hebben het lek in het dak opgespoord en verholpen, We hebben de waterschade die is ontstaan aan diverse plafonddelen vakkundig en met behoud van de historische waarde hersteld, Diverse wanden zijn voorzien van stucwerk, realisatie leidingwerk ten behoeve van nieuw toilet en badkamer, realisatie en uitvoering badkamer en toilet, Coaten van de vloeren tegen vocht, reparatie en daarmee ook behoud van de parketvloer, diverse wanden verplaats, het plaatsen van een nieuw beeld aan de achterzijde bij de tuin, Schilderwerk, aanpassingen tuin

DE UITDAGING

Dit mooie Groot Velder heeft een belangrijke historische waarde en bij aanpassingen is het natuurlijk belangrijk deze te behouden. Aanpassingen worden uitgevoerd met kwaliteit hoog in het vaandel.

Voor sloopwerk, een nieuwe uitbouw of aanpassing is vaak een omgevingsvergunning nodig.

DE STRATEGIE

Hier komt onze uitdrukking goed van pas “bouwen doe je met verstand”. Met de juiste materialen, mensen  en een sterke wil is alles te realiseren. goed overleg is hierbij cruciaal in het gehele proces, want bij een Voor verbouwing of restauratie van een monument heeft u meestal toestemming nodig.

DE UITDAGING

De juiste materialen gebruiken om zo de historische waarde optimaal te behouden.

Recensie opdrachtgever

De bossen van Landgoed Velder worden al vanaf 1384 beschreven als het grootste bosgebied van de Meierij. Het werd toen Ten Velde of Vellaer genoemd, wat zoveel betekent als laaggelegen. Het gebied wisselt door de jaren van eigenaar, maar blijft wel qua grootte ongeveer hetgeen wat er nu nog is. De unieke vorm die het nu heeft: een landgoed met een sterrenbosstructuur, heeft het aangenomen in de 17de eeuw (renaissance). De voorgaande eigenaren hebben in de jaren 1834-1851 het hele bosgebied gekapt vanwege de hoge houtprijs die het toen opbracht en het daarna weer verkocht. Het kaal geslagen landgoed werd openbaar geveild. Jan Francis van Boeckel van Rumpt werd de gelukkige eigenaar van het ca 180 hectare grote Landgoed Velder. Hij herstelde het landgoed wat ontdaan was van haar bossen en bracht het ‘sterren’ patroon weer in zijn glorie terug. Zijn visie was een zo divers mogelijk bos, voor houtproductie, jacht en recreatie, dus wat we nu een multifunctioneel bos noemen.

In het jaar 1878 werd de eerste steen gelegd voor het in Eclectische stijl vormgegeven landhuis, Groot Velder. Daarvoor, nog voor de bouw van Huize Groot Velder, is de tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd, naar een ontwerp van de in zijn tijd beroemde tuinarchitect Maréchal.

Deze heeft o.a. het plantsoen en de stadswallen tussen 1880-1890 in
‘s-Hertogenbosch aangelegd. Velder is nu nog in particulieren handen bij de familie van Boeckel van Rumpt, wat uniek is in deze tijd van Landschapsorganisaties. De familie van Boeckel van Rumpt is dan ook trots op de goede staat waarin het Landgoed Velder nu verkeert. Wij werken al langere tijd samen met BuilditBGO en zijn zeer tevreden over de uitgevoerde werkzaamheden.

Boeckel van Rumpt